Revisortjek: Beregn om det kan betale sig at omdanne dit loftsrum til en beboelig 1. sal

Revisortjek: Beregn om det kan betale sig at omdanne dit loftsrum til en beboelig 1. sal

Mange danskere drømmer om at få en beboelig 1. sal. Dog har mange den udfordring, at de har et etplanshus, og så med et loftsrum ovenpå. Men hvordan gør man det smartest – skal man rykke det hele ned, og så begynde på en ny 1. sal? Eller kan det betale sig at ombygge loftsrummet til en ny 1. sal?

Gør dig dine økonomiske overvejelser

Mange tænker måske ifm. at bygge ny 1 sal, at det ikke kan betale sig at omdanne deres loftsrum til en beboelig 1. sal. Men man skylder sig selv i hvert fald at regne på det først, før man blot forkaster ideen. Der kan nemlig sagtens være stor forskel i prisen, og du kan blive lige så glad for slutresultatet. Hvis du vælger at få dig en 1. sal, så skal du regne med at 1. salens samlede m2 ender med at blive omkring 70% af dit hus grundplan. Det betyder altså, at et hus på eksempelvis 90 m2, vil få en 1. sal på omkring 63 m2. Derudover skal du også tænke over de gældende regler – ifølge bygningsreglementet, må dit hus boligareal nemlig maksimalt udgøre 30% af din grunds størrelse, i de fleste tilfælde.

Prisen for ny 1. sal

Hvis du vælger at få lavet en ny 1. sal, og altså ikke omdanner dit loftsrum, vil prisen typisk være omkring 15.000 til 20.000 pr. m2. I eksemplet fra før, med en 1. sal på omkring 63 m2, vil prisen derfor være på mellem 945.000 og 1.260.000, inkl. moms. Udover dette, skal du tillægge cirka 10% til bl.a. myndighedsbehandling, projektering, tilsyn med byggeriet og ingeniørberegninger.

Prisen for udnyttelse af loftsrum

Ønsker du derimod at udnytte det eksisterende loftsrum, kan prisen i nogle tilfælde faktisk være helt ned til det halve, ift. prisen for at bygge en ny 1. sal. Her vil prisen pr. m2 være mellem 10.000 og 15.000, og vores eksempel med 63 m2 vil altså ende med at koste mellem 630.000 og 945.000.

Hvad bør du vælge?

Du skal dog ikke udelukkende kigge på cirkapriserne, når du skal træffe din beslutning. I byggeriet af en ny 1. sal, indgår bl.a. også nyt tag, og det er også værd at tage med i overvejelserne. Kig derfor på standen af dit tag, og se, om det trænger til en udskiftning.

Prisen, der er givet for omdannelse af loftsrum, hviler også på, at der ikke skal lægges nyt tag. Skal der det, kan prisen nemt stige med 250.000 til 350.000 kroner.

Det er derfor nødvendigt at se på flere ting, end blot prisen. Trænger taget til en udskiftning, vil det altså i mange tilfælde være en bedre beslutning at få en ny 1. sal, da du dermed har nyt tag medregnet i prisen.