Undgå at lave disse fejl, når du optager et lån!

Der er mange ting, som du skal have styr på, når du optager et lån, hvilket gør hele processen ret intimiderende – specielt hvis du er nybegynder! Dog er der hjælp at hente. I denne artikel gennemgår vi de mest kendte fejl, som folk laver, når de skal optage et lån. På den måde kan du være bedre forberedt, når turen kommer til dig!

At glemme renten

Mange ved godt, at renten eksisterer, men få ved, hvad den betyder for dit lån. Yderligere er det ikke alle der ved, at renten kan forandre sig over den periode, hvor du har dit lån. Det kan derfor være en god idé, at tale med professionelle i forbindelse med renten og dens fremtidige situation – selvom ingen kan vide noget med sikkerhed!

Mange glemmer også at tænke over, hvor dyrt det reelt set er, at optage et lån. Hvis du for eksempel betaler 10% i rente, skal du lægge 10% til det samlede lånebeløb. Det er den pris, du skal betale tilbage til långiver. Lad os sige, at du låner 100.000 kr. og at renten er 10%. Det betyder, at du reelt set skal betale 110.000, fordi du skal tillægge 10.000. Det betyder, at det har kostet dig 10.000 at låne disse 100.000 kr.

At vælge for kort løbetid

Hvis du er usikker på, hvad en løbetid referer til, er det den periode, som du har til at betale lånet tilbage igen. Nogle gange har du selv indflydelse på hvor lang løbetid, du gerne vil have, og det er selvfølgelig i disse situationer, hvor man nemt kan vælge en for kort løbetid.

Hvis vi eksempelvis bruger scenariet fra ovenstående paragraf, hvor vedkommende skal tilbagebetale 110.000 tusinde kr., skal vedkommende også beslutte sig for, hvor lang løbetiden skal være. Hvis vedkommende beslutter sig for, at løbetiden skal være 4 år (altså 48 måneder), skal vedkommende betale 2.292 kr. hver måned i de næste 4 år.

Nogle gange kan det ske, at man bliver lidt for optimistisk – og man er nødt til at vurdere, hvorvidt ens løbetid er realistisk i forbindelse med tilbagebetalingen. Hvis ikke det er realistisk og vedkommende ikke har tilbagebetalt hele lånet indenfor de 4 år, vil vedkommende blive pålagt diverse gebyrer – og det kan derfor hurtigt blive endnu dyrere at optage lån, end man først antog.

At glemme at sammenligne lånene

Hurtigt kan man tro, at man har fået den allerbedste aftale i hus i forbindelse med lån. Dog er der aldrig noget i vejen for, at man sammenligner sine muligheder og derefter tager en beslutning. Mange laver denne fejl og ender derfor med dyrere lån. Husk derfor altid at lave en sammenligning, når du skal optage lån!